L'Ajuntament publica un llibre de fotografies de la Pobla i un, sobre la història de Lleida

Dijous, 16 de setembre de 2010 a les 00:00

L'Ajuntament de la Pobla de Claramunt va presentar, el diumenge 12 de setembre, els dos llibres guanyadors del Premi Gumersind Bisbal i Gutsems 2009: Els primers fotògrafs de la Pobla de Claramunt (1890-1945), de Josep Riba i d'Isidre Escala, i Els inicis de la historiografia contemporània a Lleida (1750-1860), de Quintí Casals. Les dues publicacions es van presentar en el marc d'un acte acadèmic a l'Ateneu, presidit per l'historiador i catedràtic d'Història Medieval de la Universitat de Lleida Flocel Sabaté.
En primer lloc, va intervenir l'alcalde poblatà, Santi Broch, que va afirmar que l'Ajuntament, tot i la crisi econòmica que ens envolta, “segueix i seguirà donant suport, com ja ha fet al llarg dels anys, al Premi Gumersind Bisbal, que, per la seva categoria i el seu valor cultural, té ressò a tot el territori de parla catalana” . Broch va agrair la col•laboració de l'empresa poblatana Unión Industrial Papelera, SA per tirar endavant aquest projecte editorial.
L'alcalde va felicitar els autors dels dos llibres i les persones que han treballat per a la seva publicació. Santi Broch també va agrair que Flocel Sabaté acceptés la invitació de presidir el certamen.
Tot seguit, va intervenir la regidoria de Cultura, Esther Touriñán, que va llegir la convocatòria del premi de l'any 2011. El Premi Gumersind Bisbal i Gutsems, fundat el 1972, té una periodicitat bimensual i es concedeix a un estudi d'investigació sobre una comarca de llengua catalana o de qualsevol de les seves localitats o dels seus personatges. Però, en igualtat de mèrits, es donarà
amb preferència a un tema referit a la Pobla de Claramunt o a la comarca de l'Anoia.
Els treballs es podran presentar fins al mes d'abril de l'any 2011. L'import del premi és de 1.200 € i el guanyador es donarà a conèixer el 10 de setembre de l'any que ve a l'Ateneu Gumersind Bisbal.

Record a la Fundació Salvador Vives i Casajuana
Després de la convocatòria de la nova edició del certamen, Lídia Martorell, membre del jurat del Premi Gumersind Bisbal i Gutsems 2009, va presentar el llibre Els primers fotògrafs de la Pobla de Claramunt (1890-1945). Martorell va destacar el valor que té aquest llibre per als poblatans i les poblatanes, ja que recull imatges del poble, de la vida social, cultural i religiosa local.
A continuació, va intervenir Pere Pascual, membre del jurat del Premi Gumersind Bisbal i Gutsems 2009, que va presentar el treball Els inicis de la historiografia contemporània a Lleida (1750-1860). Pascual va ressaltar el valor històric d'aquesta obra de l'historiador lleidatà Quintí Casals, no només per a Lleida sinó també per a Catalunya.
Un cop presentades les dues publicacions, l'alcalde i la regidora de Cultura van fer el lliurament dels llibres als autors, Josep Riba, Isidre Escala i Quintí Casals. L'acte el va tancar el catedràtic Flocel Sabaté. L'historiador va felicitar l'Ajuntament per tirar endavant iniciatives editorials com la del Premi Gumersind Bisbal i va recordar la Fundació Salvador Vives i Casajuana, que fins el 2005 s'encarregava de la publicació dels llibres guanyadors del certamen.
Abans de l'acte acadèmic, Flocel Sabaté va passar per l'Ajuntament, on va signar el Llibre d'Honor. A l'acte hi van assistir el president del Consell Comarcal de l'Anoia, Marc Castells, i la regidora de Cultura de l'Ajuntament d'Igualada, Maria Enrich. Aquesta activitat estava inclosa dins de la programació de les Festes Culturals, que organitza la regidoria de Cultura durant els mesos de setembre, octubre i novembre.

Bases del Premi Gumersind Bisbal i Gutsems 2011

Darrera actualització: 03.03.2021 | 10:49

Imatges