Història

La història del municipi de la Pobla de Claramunt ve marcada per un fet que va succeir el 1344.

Hi va haver una terrible rierada que es va emportar el primer nucli de població que havia nascut al marge esquerre del riu Anoia i que es coneixia amb el nom de la Pobla Vella. Després d'aquesta catàstrofe el senyor del Castell de Claramunt va atorgar una carta de repoblació. Va ser aleshores quan va néixer la nova Pobla al costat dret del riu, al peu de la muntanya del castell.

Hi ha tres factors que cal tenir en compte en el poblament d'aquest municipi de l'Anoia: el castell, l'aigua i el pas del Camí Ral que anava cap a Barcelona i que en aquest punt es creuava amb una altra via que es dirigia cap a Vilafranca del Penedès.

El 1344 va succeir un fet que va marcar la història de la Pobla de Claramunt. Hi va haver una rierada que es va emportar el primer nucli de població que havia nascut al marge esquerre del riu Anoia i que es coneixia amb el nom de la Pobla Vella (en aquesta zona ara hi ha el barri de les Cases Noves).

A causa d'aquesta terrible catàstrofe, el senyor del Castell de Claramunt, que era vescomte de Cardona, va atorgar una carta de repoblació. Va ser a partir d'aleshores quan es va instal•lar la nova Pobla al costat dret del riu, al peu de la muntanya de la fortificació.

Jurisdiccionalment, el poble va pertànyer als Claramunt entre els segles X i XIV. Va ser en aquesta època quan va passar a mans de la família dels Cardona. A partir del segle XVII, i per matrimoni, va ser domini dels Medinacelli fins a finals de l'Antic Règim.

Pel que fa a l'aspecte industrial, la indústria molinera ha estat un dels motors més importants del desenvolupament econòmic del municipi. Molins que, amb el pas del temps, han anat canviant o combinant la seva activitat. Els primers anys eren fariners i més endavant van ser drapers i paperers. És, precisament, aquesta darrera activitat la que marca, actualment, l'economia del poble.

D'aquests molins paperers avui en dia encara se'n poden veure alguns com el de can Tort, cal Almiralló, el Molí de Dalt i el Molí de Baix dels Coca, la Boixera, l'Estrassa, cal Romeu, cal Font o cal Guarro.

Aquesta important activitat econòmica implicarà un gran creixement demogràfic. Al llarg del segle XVIII es registra un augment de població molt destacable que continua el segle XIX. En aquest segle, però, els esdeveniments bèl•lics, que van afectar tot el país, així com la plaga de la fil•loxera van suposar una disminució en el nombre d'habitants.

A finals del segle XIX es va produir un fet molt important per a les comunicacions del municipi, l'arribada del tren. A principis del segle XX té lloc un altre esdeveniment destacat per al desenvolupament del poble, la instal•lació de la xarxa d'enllumenat elèctric.

Amb el pas dels anys, la Pobla de Claramunt ha anat creixent en tots els aspectes, tant econòmics, com demogràfics o culturals, i s'ha anat adaptant als nous temps convertint-se avui en dia en un municipi perfectament equipat per afrontar els reptes de futur.

El paper: història i evolució del sector

La fabricació del paper dins el terme de la Pobla de Claramunt ha de ser molt més antiga del que els documents ens permeten d'assegurar, si tenim en compte que des del segle X ja consta que al terme de Claramunt hi havia molins.

A partir del segle XX, en concret, el 1915, que és quan arriba l'electricitat al municipi, els antics molins paperers manuals es converteixen en indústries mecanitzades de fabricació de full continu. Això suposa un gran canvi, ja que si antigament un molí paperer feia cada dia una bala de 70 quilos, ara, amb la nova maquinària, aquest volum es fa en menys d'un minut.

Actualment, hi ha dues empreses papereres a la Pobla:

* Unión Industrial Papelera : fabrica les bobines de paper base per fer cartró ondulat.

* MB Papeles Especiales (del grup Miquel i Costas i Miquel): fabricants de paper de fumar i especialistes en paper de baix gramatge per a edicions de llibres, com ara el diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans, el paper de les Bíblies o l'Alcorà.

Darrera actualització: 06.07.2020 | 10:32
Darrera actualització: 06.07.2020 | 10:32