Com conèixer els productes bancaris que ens ofereixen les entitats, en plena polèmica per les participacions preferents. Aquest va ser el contingut de la xerrada que es va dur a terme divendres al Teatre Jardí. Unes 40 persones van omplir la sala per escoltar Víctor García, tècnic de consum de la Diputació i economista.
Abans, l'alcalde, Santi Broch, va obrir la sessió explicant com la confiança entre les entitats financeres i la ciutadania ara és més difícil per una situació inesperada. “Confiàvem en uns productes que ens oferien –va dir-, però ara ens hem trobat amb una realitat dramàtica”.
Per la seva banda, Víctor García va començar fent una exhaustiva exposició dels diferents tipus de dipòsits i opcions per als rendiments dels diners. Va advertir als presents que “les úniques formules bancàries que no impliquen risc són els comptes clàssics familiars, les llibretes, i els comptes remunerats”.
També va alertar al públic sobre l'increment de les comissions per les gestions “just quan la majoria d'operacions ja es poden fer per internet i els bancs han reduït la plantilla de treballadors”, i va explicar que, en molts casos, com les comissions per descobert, es poden reclamar.
L'economista també va parlar sobre els mitjans de pagament com les targetes —de diversos tipus— i els xecs. Pel que fa a les primeres va recordar els riscs que implica pagar amb una modalitat de “tarja de crèdit”, que és “el tipus més car del mercat”.
En relació als productes que més polèmica han portat els darrers anys, com les hipoteques i les preferents, el ponent s'hi va estendre força. “Les inversions han d'estar diversificades; cal recordar que l'empleat de la sucursal bancària actua com a un comercial. Per tant, en els casos de preferents, cal mirar molt bé la fitxa del producte i demanar la documentació per escrit i estudiar-la molt”, va afirmar. A més, va afegir que “la majoria de productes bancaris són de risc, ni tan sols els plans de pensions estan protegits”.
També va parlar de les hipoteques. Va recomanar que les persones que es quedin a l'atur o passin per una situació econòmica que faci que no puguin continuar pagant la hipoteca, parlin immediatament amb el banc. “Cal buscar solucions com abans millor, abans no hi comenci a haver interessos d'impagaments”, va advertir. Respecte a les modalitats d'hipoteques, va explicar que “el més important no és la quota, sinó conèixer amb detall tota l'oferta vinculant”.