La Pobla de Claramunt reviu els fets de 1714 amb un marcat caire nacional

Dijous, 5 de juny de 2014
La Pobla de Claramunt va reviure, el dissabte 24 de maig, els fets que van ocórrer al poble el 15 de gener de 1714, quan va ser saquejat i cremat per les tropes borbòniques. Tres-cents anys després, a l'entorn del nucli antic, els poblatans es van traslladar a l'època dels seus avantpassats per recordar aquella lluita i aquella desfeta.
Al voltant de les 6 de la tarda a la plaça de l'Església, els Miquelets de Catalunya i el Regiment d'Hússars Hongaresos van recrear les formes de combatre del segle XVIII. Els soldats van fer instrucció i fins i tot van disparar les armes. En aquest mateix espai també es va muntar un campament de l'època.
Cap a 2/4 de 9 del vespre es va fer l'acte institucional de commemoració del Tricentenari. En primer lloc, va intervenir la poblatana Marta Bartrolí, que va parlar sobre la Guerra de Successió i els fets ocorregut al municipi el 1714. Sobre la Pobla, Bartrolí es va referir a la denúncia contra el rector Josep Marí, que des de 1711 s'havia fet càrrec de la parròquia poblatana, procedent de Gavà, i que era un austriacista convençut. Aquest posicionament li va suposar una forta repressió i se'l va acusar d'uns fets que no es van poder provar mai.
Després de dos anys de presó sense judici, va ser alliberat i va tornar a la Pobla de Claramunt, on va morir el 1732 i va deixar al poble la quantitat de diners suficient per poder restituir els ornaments de plata de l'església que havia estat saquejada i cremada divuit anys abans. Marta Bartrolí va cloure el seu parlament amb l'afirmació que “hem de tenir memòria per no oblidar la lluita dels nostres avantpassats en defensa de les llibertats del nostre poble. La memòria és la nostra força i també la nostra fortalesa” .
El torn d'intervencions el va tancar l'alcalde poblatà, Santi Broch. En un discurs impregnat de patriotisme, Broch va dir que “el Tricentenari és una commemoració històrica que esdevé vital en els temps que estem vivint. Recordem els fets de 1714 que van significar la pèrdua de la llibertat del nostre poble, Catalunya, i el començament d'una llarga travessia de tres-cents anys dins de l'Estat espanyol” .
L'alcalde va rememorar la derrota que van patir els nostres avantpassats i va assegurar que, com ells, ens hem d'aixecar i treballar per tirar endavant. Durant el seu parlament, Broch va reivindicar el dret a decidir del poble català i va afirmar que el 2014 pot ser “el principi d'una nova era per a Catalunya” .
En record dels que van lluitar fa tres-cents anys, el màxim representant del Consistori poblatà va afirmar que “la flama no s'ha apagat i el sentiment no ha mort sinó que ha perdurat en el temps. No hem d'oblidar mai aquest sentiment nacional i patriòtic de defensar el nostre país. Ara, més que mai, hem de fer pinya tots junts per consolidar i avançar en el futur de la nostra nació, que és Catalunya” . Els parlaments es van cloure amb el cant dels Segadors .

L'encesa del campanar, colofó de la commemoració

Cap a les 9 del vespre, va començar a sortir foc i fum del campanar de l'església de Santa Maria. Aquesta simulació de la crema que va patir la Pobla de Claramunt va ser el punt àlgid de la commemoració. L'encesa es va acabar amb la baixada d'una senyera des de dalt del campanar que, tot i que hi va haver algunes dificultats, es va aconseguir desplegar.
Els actes de commemoració del Tricentenari van finalitzar amb la degustació d'un porc rostit que es va estar cuinant durant tot el dia. Molts poblatans van assistir a aquestes activitats, que van organitzar la regidoria de Cultura de l'Ajuntament i l'empresa Mapamundi Produccions. La Pobla de Claramunt forma part de la ruta de viles cremades el 1714 que es promou des de la Generalitat de Catalunya.




Darrera actualització: 3.03.2021 | 11:19