Records dels 100 anys d'història de la Societat Coral La Lira

Dimecres 09/05/2018

La Societat Coral La Lira commemora, durant aquest any, el centenari del seu naixement. Per aquest motiu, la Sala Municipal d'Exposicions acull una mostra que fa un repàs a aquests 100 anys d'història. La col·lecció es va inaugurar el diumenge 6 de maig al migdia.
L'acte inaugural va anar a càrrec de l'alcalde, Santi Broch, i d'un dels membres de la formació vocal, Frederic Marí. A més dels parlaments, l'actual directora de la coral, Marta Carceller, va interpretar una peça al violí. L'exposició l'organitza la regidoria de Cultura de l'Ajuntament amb la col·laboració de l'Arxiu Fotogràfic Municipal (AFM), l'Andreu Miquel i la Diputació de Barcelona.
La col·lecció recull, a través de les fotografies, els esdeveniments que ha viscut la coral al llarg dels anys. El visitant de ben segur que descobrirà algunes curiositats. Hi ha instantànies de Josep Muray, membre fundador i president de la Coral La Lira Poblense. També es fa referència a la cantada dirigida pel mestre Joan Balcells, director de l'Orfeó Gracienc, que estiuejava a la Pobla de Claramunt.

Fets històrics remarcables
Un dels fets històrics remarcable és l'Aplec Excursionista de Catalunya, que va tenir lloc el 6 de maig de 1923 al Castell de Claramunt i que va comptar amb la intervenció del conegut poeta Ventura Gassol i l'actuació de l'entitat vocal poblatana. Un altre acte destacat és el 19 de maig de 1968, quan la Pobla va acollir un Concurs de Cors Clavé i es va col·locar una placa al carrer dedicat a Anselm Clavé.
A la mostra es recorden esdeveniments més recents, com el 10 de novembre de 2007 quan la formació vocal poblatana va participar en una trobada que es va fer a Sant Cugat amb motiu del 125è aniversari de la Coral La Lira d'aquesta localitat i en què van coincidir diverses entitats que porten el nom de la Lira. També es recullen imatges i programes de les cantades de caramelles, dels concerts de Nadal o de les Serenates.
En un dels plafons hi ha fotografies dels nou directors i directores que han estat al capdavant del grup de cantaires. Des del primer, mossèn Lluís Martí, fins a l'actual, la jove poblatana Marta Carceller. A més de les imatges, hi ha uns plafons que recorden la figura d'Anselm Clavé. L'entitat poblatana forma part de la Federació de Cors que porten el nom d'aquest conegut músic. També es poden veure diferents objectes relacionats amb la coral, com les ballestes que s'utilitzen per les caramelles, un estendard, la partitura del cant del centenari o l'estructura d'una lira.
La mostra, amb el títol "La Lira 100 anys", es podrà visitar fins al dissabte 19 de maig. L'horari de visites és de dimarts a dissabte, de les 6 de la tarda a les 8 del vespre.

Inauguració de l'exposició dels 100 anys del naixement de la Societat Coral La Lira
Inauguració de l'exposició dels 100 anys del naixement de la Societat Coral La Lira

Plafons dedicats al músic Anselm Clavé
Plafons dedicats al músic Anselm Clavé

Continguts del web relacionats

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 05/09/2018 13:02