Mònica Parejo, fundadora de l'ONG Sostres Barcelona, parla de la realitat de la dona al tercer món

Dimecres 13/03/2019

La poblatana Mònica Parejo, fundadora de l'ONG Sostres Barcelona, va ser la protagonista de la xerrada que es va organitzar, el divendres 8 de març a la tarda-vespre a l'Ateneu Gumersind Bisbal, amb motiu del Dia Internacional de les Dones. La jove va presentar l'entitat i va reflexionar sobre la realitat de la dona en països del tercer món. La xerrada va precedir el sopar de dones poblatanes, que va aplegar més d'una vuitantena de comensals.
Mònica Parejo va ser una de les fundadores, el 2010, de l'ONG Sostres Barcelona, dedicada a la defensa dels drets bàsics de la infància i amb la qual ha col·laborat en diferents accions en diversos països, com Nepal, Kenya o la Índia. Durant la xerrada, Parejo va explicar com havia nascut l'entitat solidària, arran d'un viatge per les vacances d'estiu al Nepal. També va detallar algunes de les actuacions en què han estat treballant des de l'entitat, com la construcció d'una casa d'acollida per a nenes i nens al Nepal; la construcció d'una escola de primària a Kenya o l'aportació de recursos per tirar endavant una escola de la Índia.
Precisament, en aquest país, tal i com va explicar, se centra actualment la principal acció de l'ONG que es tracta de fer realitat la posada en marxa d'una casa d'acollida on les dones trobin un lloc on refugiar-se i refer la seva vida. Aquest projecte va servir per introduir el tema de la dona en la conversa. Mònica Parejo va recordar el seu viatge a la Índia en què va conviure amb dones d'aquest país, que va definir com a "lluitadores, que volen ser partícips d'una societat que va canviant de mica en mica". La conferenciant també es va referir al pes que tenen les tradicions i la religió en aquests països i que són molt difícils de combatre.
Quant a la dona al primer món, Mònica Parejo va afirmar que "actualment hi ha canvis ens els rols tradicionals. Tot i així, el fet de ser dona i ser mare continua dificultant l'accés a un lloc de treball". Respecte la necessitat de jornades reivindicatives com la del 8 de març, la jove poblatana va citar les paraules d'una activista nigeriana Chimamanda Ngozi que diu que "tots hauríem de ser feministes, ja que no és una lluita com a dones sinó com a societat".
Després de la xerrada es va fer el sopar, que va servir el bar-restaurant el Cau de l'Ais i en què hi van participar més d'una vuitantena de dones. La festa es va acabar amb un ball amb el grup Paris La Nuit. Aquestes dues propostes es van organitzar des de la regidoria de Benestar Social de l'Ajuntament.
Abans de la conferència i del sopar, a la plaça de l'Ajuntament, es va llegir el manifest amb motiu del Dia Internacional de les Dones i es van encendre unes espelmes per formar el símbol de la dona. La lectura va anar a càrrec de poblatanes de diferents edats: Estel Rodríguez, Eva Torres, Núria Ruiz, Pepi Torres i Amparo Soteras. Aquesta activitat la van organitzar les regidores de Joventut i Benestar Social.

Àmplia oferta de propostes
Durant tota la setmana, des de la regidoria de Joventut, a través del Cau Jove, es van portar a terme una sèrie de propostes per commemorar la jornada del 8 de març. El dilluns 4 es va fer un taller d'elaboració de pancartes amb lemes reivindicatius; el dimarts 5, un d'elaboració de llaços liles i el dimecres 6 i el dijous 7, un d'estampació de bosses, que va ser tot un èxit.
A més d'aquestes activitats, el dimecres 6 la Biblioteca Municipal mossèn Cinto Verdaguer va acollir una sessió de contes amb el títol "Quan les nenes volen alt i altres contes!", a càrrec d'Anna García. L'activitat es va organitzar, conjuntament, entre l'Ajuntament i la Mancomunitat de la Conca d'Òdena.
El dissabte 9 de març al Cau Jove es va projectar la pel·lícula Criadas y señoras de Tate Taylor. I els actes amb motiu del Dia Internacional de les Dones es tancaran demà dimecres 13 de març amb una xerrada amb el títol "Sexualitat i afectivitat", que tindrà lloc a 2/4 de 6 de la tarda al Cau Jove. Després de la xerrada, hi haurà un berenar. Aquesta proposta s'organitza, conjuntament, entre l'Ajuntament i la Mancomunitat de la Conca d'Òdena.

Xerrada amb la poblatana Mònica Parejo
Xerrada amb la poblatana Mònica Parejo

Sopar de dones poblatanes, a l'Ateneu Gumersind Bisbal
Sopar de dones poblatanes, a l'Ateneu Gumersind Bisbal

Taller de pancartes reivindicatives, al Cau Jove
Taller de pancartes reivindicatives, al Cau Jove

 

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 16/07/2020 15:48