L'Ajuntament i la Generalitat signen un acord per a la millora de la gestió i la promoció del Castell de Claramunt

Dimecres 12/12/2018

L'Ajuntament i el Departament de Cultura, a través de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, van signar, el dimecres 4 de desembre, un conveni de col·laboració per millorar la gestió compartida del Castell de Claramunt i ampliar les accions de promoció del conjunt monumental. El document el van signar, a l'Ajuntament, l'alcalde , Santi Broch, i el director de l'Agència Catalana de Patrimoni Cultural, Josep Manuel Rueda.
Entre les actuacions que preveu l'acord destaquen les mesures encaminades a millorar el gaudi i ús públic del monument, molt especialment, les que fan referència a programes de difusió, atenció al visitant i promoció turística. En aquest sentit, les dues institucions col·laboraran per implementar projectes pedagògics específics entorn el Castell de Claramunt adreçats, tant a la comunitat educativa, com a les famílies, amb l'objectiu d'ampliar la diversitat de públics. També s'ampliarà la col·laboració en iniciatives de dinamització i promoció turística. El conveni, recull també aquelles accions relatives al manteniment del monument i de les infraestructures de subministrament i les millores de serveis informàtics.
Després de la signatura del document es va fer una visita a la fortalesa.

Castell de Claramunt
El castell de Claramunt forma part del conjunt de monuments nacionals de titularitat de la Generalitat de Catalunya, gestionats per l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural.
S'aixeca sobre un pujol, dominant la conca d'Òdena. La seva història, marcada pels conflictes bél·lics, està plena de destruccions i reconstruccions, però, malgrat tot, ha conservat fins avui la seva estructura i l'impressionant aspecte de fortalesa.
Fundat a la segona meitat del segle X, formava part d'una densa xarxa de castells que marcaven la frontera entre el comtat de Barcelona i l'Al-Andalus, amb la funció de protegir i organitzar el territori. Actualment, la fortalesa conserva l'estructura clàssica d'un castell del segle XII, dividit en dos recintes que separen la part residencial, amb la sala i la torre de l'homenatge, i el recinte jussà, on s'aplegaven els serveis necessaris per al manteniment del castell, que avui presenta l'aspecte d'un gran pati envoltat de muralles.

L'alcalde i el director de l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural en el moment de la signatura del conveni
L'alcalde i el director de l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural en el moment de la signatura del conveni

Visita a la fortalesa
Visita a la fortalesa

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 16/07/2020 15:48