La Pobla recrea i commemora els fets històrics de la riuada de 1344

Divendres 20/09/2019

La Pobla de Claramunt va recrear i commemorar el diumenge 15 de setembre al migdia els 675 anys de la Carta de població del municipi. L'acte va consistir en l'explicació dels fets històrics de la riuada de 1344, que van devastar la Pobla Vella, i en la descoberta d'una placa a la plaça de les Tres Fonts, lloc on es va repoblar el municipi després de la catàstrofe.
L'acte el va obrir l'alcalde, Antoni Mabras, que va donar pas a Clara Gavaldà. La contista va relatar, d'una manera enginyosa i divertida, què van viure els poblatans i les poblatanes fa més de 670 anys, quan una gran pluja i riuada van destrossar la Pobla Vella, situada a la zona on, actualment, hi ha el camp de futbol. Va ser llavors quan el 15 de setembre de 1344 el vescomte Hug i la seva mare Beatriu van signar, al Castell de Cardona, la Carta de població del municipi que es va reconstruir a l'actual indret de les Tres Fonts. Els nens i nenes van escoltar amb atenció el relat i van ajudar la contista a explicar-lo.
A continuació, va intervenir el poblatà Isidre Surroca, a qui l'alcalde va agrair la col·laboració per fer possible aquest acte commemoratiu. Surroca va centrar la seva explicació en les vicissituds històriques del document de la Carta de població "per evitar l'espoli o la destrucció (...). Arran d'aquests infortunis el document es va custodiar al Castell, a la Parròquia i a l'Ajuntament, tot i que després de la Guerra Civil de 1936 es va donar per destruït i convertit en pasta de paper en un molí de Capellades". Isidre Surroca va dir que el pergamí es troba, actualment, en perfecte estat a l'Ajuntament, després d'haver estat restaurat mentre era regidora de Cultura la poblatana Marta Bartrolí, i n'hi ha una còpia a la Sala de Plens.
Un cop finalitzat el torn de parlaments, l'alcalde i la regidora de Cultura, Montse Sanou, van descobrir una placa commemorativa per recordar els fets històrics del 15 de setembre de 1344. Aquest acte estava inclòs dins de la programació de l'Agenda Cultural, que es va iniciar el setembre i que s'allargarà fins al novembre i que s'organitza des de la regidoria de Cultura de l'Ajuntament.

L'alcalde i la regidora de Cultura en el moment de la descoberta de la placa commemorativa
L'alcalde i la regidora de Cultura en el moment de la descoberta de la placa commemorativa

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 16/07/2020 15:48