La Pobla de Claramunt obre el nou curs amb les Festes Culturals

Diumenge 09/09/2018

Després de les vacances d'estiu, el nostre municipi comença el nou curs amb les Festes Culturals. La programació, que s'allargarà durant els mesos de setembre, octubre i novembre, recull diverses propostes, entre les quals s'inclouen l'acte acadèmic del Premi Gumersind Bisbal i Gutsems, la Diada de l'11 de Setembre, l'Exposició-Fira d'Art o una cantada de la Coral La Lira amb motiu del seu centenari.
La programació s'organitza des de la regidoria de Cultura de l'Ajuntament. Les activitats s'obriran el diumenge 9 de setembre amb l'acte acadèmic del Premi Gumersind Bisbal i Gutsems, que tindrà lloc a la 1 del migdia a l'Ateneu Gumersind Bisbal. Enguany l'acte el presidirà el president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells.
El primer a intervenir serà l'alcalde poblatà, Santi Broch. A continuació, la regidora de Cultura, Esther Touriñán, llegirà la convocatòria per al certamen de l'any vinent. A continuació, es presentarà l'edició del llibre guanyador del certamen de 2017 que porta per títol L'expressió material del poder durant la conquesta comtal. Esglésies, castells i torres a la Catalunya Central (segles X-XI) de Jordi Gibert. La presentació anirà a càrrec del propi autor. L'acte acadèmic el tancarà el president de la Diputació de Barcelona. Un cop finalitzin els parlaments, s'oferirà un aperitiu per a tots els assistents.
Aquest llibre, que és el sisè de la col·lecció Claramonte i que edita l'Ajuntament, vol ordenar de manera sistemàtica i oferir una interpretació genèrica d'un volum certament important de dades, obtingudes fins a dia d'avui, sobre l'origen i desenvolupament d'esglésies, castells i torres a la Catalunya Central. Entrecreuant dades arqueològiques i textuals, es tracta de valorar de manera conjunta tota una sèrie de jaciments i/o monuments conservats de manera més o menys completa i de situar-los en relació amb un context no només polític sinó també socioeconòmic capaç d'explicar la seva emergència i el seu esdevenir primerenc.
El Premi Gumersind Bisbal i Gutsems, que es concedeix en anys alterns, té com a objectiu promoure la cultura i la llengua catalana. Des de 2005 l'Ajuntament assumeix íntegrament aquest premi, des de l'organització fins a la publicació de l'obra, aspecte que fins llavors se n'havia fet càrrec la Fundació Salvador i Casajuana, entitat ja desapareguda. Des de 2016 la convocatòria compta amb el suport i l'assessorament del Centre d'Estudis Antoni de Capmany, de la Universitat de Barcelona.

La celebració de la Diada Nacional de Catalunya i altres actes
Dins del programa de les Festes Culturals hi ha les activitats que s'organitzen amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya, el dimarts 11 de setembre i que tindran lloc en el marc del parc del Mil·lenari. A les 11 del matí hi haurà un espectacle per a la quitxalla amb el títol Boti-Boti i a les 12 del migdia, l'alcalde, Santi Broch, pronunciarà el parlament per commemorar l'11 de Setembre. Tot seguit, hi haurà una ballada de sardanes i un aperitiu per a tothom.
A més d'aquestes propostes, durant el setembre es portaran a terme d'altres activitats. En aquest sentit, cal destacar el concert de música als Castells amb el quartet Scaramouche o l'Exposició-Fira d'Art, que arribarà a l'onzena edició. Per als mesos d'octubre i novembre també s'organitzaran altres actes, com exposicions, una representació de teatre infantil amb l'obra El petit Príncep o la cantada del centenari de la Coral La Lira.

Enguany es presenta el llibre de Jordi Gibert, guanyador del Premi Gumersind Bisbal 2017
Enguany es presenta el llibre de Jordi Gibert, guanyador del Premi Gumersind Bisbal 2017

 

Continguts del web relacionats

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 16/07/2020 15:48